• Suomeksi
  • In English
  • русский
  • På Svenska
  • Deutsch
  • En Français
  • Español
  • Italiano

20-vuotiaan Rovaniemi Marathonin valtit: Napapiiri, Joulupukki ja yötön yö

”Linnut lentävät, kalat uivat, ihmiset juoksevat”, sanoi suomalaisille hyvin tuttu ja arvostettu juoksijalegenda Emil Zátopek aikoinaan.

Tämä ihmisille luontainen ja luonnollinen tapa liikkua – autot keksittiin vasta noin sata vuotta sitten – lienee ollut mielessä niillä juoksijoilla, jotka päättivät 29.10.1992 perustaa Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle Arctic Marathon Clubin (AMC).

Seuralle oli ilmiselvä sosiaalinen tilaus, sillä elämäntapamaratoonareiksi itsensä julistanut AMC sai nopeasti toistasataa jäsentä. Ensimmäiset vuodet kuluivat lähinnä erilaisten kuntoilutapahtumien järjestämisessä, yhteislenkeillä, työpaikkaliikunnan aktivoimisessa ja maailman maratoneille osallistuessa. Alkuvuosien suosikkeja olivat erityisesti Tukholma ja Berliini, mutta myös Kittilän Ruskamaratonille ja Helsinki City Marathonille riitti menijöitä.

2013-03

Joulupukin Suvinulkka, Joulupukin Maraton ja Rovaniemi Marathon

Suomalaisen kestävyysjuoksun Grand Old Manin, vuonna 2011 keskuudestamme poistuneen Juoksija-lehden perustajan Tapio Pekolan mukaan maailman kolme parasta urheilulajia ovat ”juoksu, vähän pitempi juoksu ja vielä pitempi juoksu.”

Nämä Pekolan opit hyväksyi se valistunut, kansalaisten kunnosta huolta kantava rovaniemeläisten joukko, joka kaksikymmentä vuotta sitten keksi luoda Lapin pääkaupunkiin oman maratonin.

Ensi kerran maraton juostiin vuonna 1996 Joulupukin Suvinulkan nimellä. Tapahtuman järjestäjinä olivat tuolloin Arctic Marathon Club ja Lapin Lukko.

Vuonna 2001 maraton juostiin nimellä Joulupukin Maraton. Pitkäaikaisena ja luotettavana yhteistyökumppanina oli tuolloin kestävyysjuoksun erikoisseura Rovaniemen Roadrunners. Vuodesta 2013 alkaen AMC on ollut juoksutapahtuman ainoa järjestäjä.

Maratonin lähtö ja maali olivat alkuvuosina Ounasvaaran Hiihtostadionilla. Ounasvaaran Hiihtoseura on kansainvälisesti menestynyt talviurheilu- ja suunnistusseura.

Vuonna 2003 päätettiin maailman kaupunkimaratonien tapaan siirtyä ”ihmisten ilmoille” piilossa juoksemisen sijasta. Samalla maratonin nimi muuttui Rovaniemi Marathoniksi. Lähtö ja maali ovat siitä alkaen olleet kaupungin keskustassa. Juoksureitti kulkee suureksi osaksi Suomen pisimmän joen The River Kemi (552 km) kauniita rantoja ja joen ylittäviä siltoja pitkin. Täysmaratonin lisäksi ohjelmassa on puolimaraton, kymppi ja lasten minimaraton.

2013-01

AMC:n tavoitteet ja periaatteet

Arctic Marathon Clubin tavoitteet ja periaatteet eivät ole vuosikymmenien aikana muuttuneet. Lappilaisseura korostaa edelleen juoksemisen merkitystä elämäntapana ja kannustaa kansalaisia kuntoiluun hyvän olon ja mielen sekä terveyden vaalijana. Hyvää aikaa tärkeämpi on iloinen tunnelma. Leikkisästä mielestä kertoivat jo Arctic Marathon Clubin vaihtoehdot seuran nimeksi perustavassa kokouksessa. Tarjolla olivat muun muassa nimet Napapiirin kevytkenkäiset, Rovaniemen yöjuoksijat ja Yökyöpelit.

Kuntoiluun ja harjoitteluun seurassa suhtaudutaan kuitenkin yhä vakavasti ja määrätietoisesti. Talvisarjajuoksut, yhteiset harjoituslenkit, jopa 50 kilometrin mittaiset kotirataultrat ja maratonkurssit kuuluvat edelleen ohjelmaan.

Folke West

Rovaniemi Marathonin brändi on kunnossa

Seuran puheenjohtajana on vuodesta 2007 alkaen toiminut Maarit Simoska ja hänen edeltäjinään muun muassa Jarmo Kiuru ja Markku Torkko.

Runsaasti kiitosta ja kiinnostusta osakseen saanut Rovaniemi Marathon on 2000-luvulla kasvanut. Samalla se on vakiinnuttanut paikkansa Suomen ja Lapin kansainvälisten kestävyysjuoksutapahtumien joukossa. Maratonin osanottajamäärä on viime vuosina noussut 700-800 juoksijaan. Tavoitteena on tuhannen juoksijan rajan rikkominen.

Osanottajajoukon kansainvälistyminen on merkki siitä, että urheilutapahtuman brändi on kaikin puolin kunnossa, sanoo kilpailunjohtaja Olli Tiuraniemi. – Se kertoo myös siitä, että kaupunkimaratonit ovat tulleet jäädäkseen.

Pitkän matkan juoksun syvällisin ajatus löytyy hänen mielestään tästä: – Tärkeintä on muistaa, että maratonilla jokainen kilpailee vain itsensä kanssa ja jokainen maaliin päässyt on voittaja.

2013-07

Rovaniemi Marathon yhdistää kaikkia ikäluokkia

Rovaniemi Marathon on kaikkia ikäluokkia yhdistävä Rovaniemen seudun suurin yleisurheilutapahtuma joka on huomattu maailmanlaajuisesti. Itsensä haastajat, ”numeroidut hullut” ovat taas liikkeellä. Joulupukki tonttuineen, maaginen napapiiri, yötön yö, auringon ja valon juhla toivottavat pitkänmatkan juoksijat tervetulleiksi Rovaniemelle.

Oman, yleispätevän neuvonsa kaikille juoksijoille antaa AMC:n perustajajäseniin kuuluva Juhani Petäjä: – Maraton on pitkä matka. Se pitää juosta kevyesti, ettei väsy.

Yhtä oikeassa on varmaan eversti Zátopek todetessaan:

”Jos haluat juosta, juokse maili.
Jos haluat oppia tuntemaan
uuden elämän, juokse maraton.”

Ja mitä sanoikaan nelinkertainen kultamitalimies Lasse Virén, kun häneltä kysyttiin, onko maratonjuoksussa mitään järkeä: – Saattaa tässä olla jotain hullua. Ryppäämisessäkin on.

Teksti:
Markku Torkko
AMC:n kunniapuheenjohtaja, maratoonari

Teksti on julkaistu englannin kielellä maailmalaajuisessa Distance Running -lehdessä huhtikuussa 2016.