• Suomeksi
  • In English
  • русский
  • På Svenska
  • Deutsch
  • En Français
  • Español
  • Italiano

ROVANIEMI MARATHON 20 VUOTTA

”Jos haluat juosta, juokse maili. Jos haluat oppia tuntemaan uuden elämän, juokse maraton.”
Emil Zátopek

Monet ovat sisäistäneet suomalaisille aikoinaan hyvin tutun ja arvostetun eversti Zátopekin filosofian. Täysipitkän maratonin juoksee joka vuosi noin 15 000 suomalaista.

Vuonna 2011 keskuudestamme poistuneen Juoksija-lehden perustajan, ”Urheilun Aleksis Kiven”, suomalaisen kestävyysjuoksun Grand Old Manin Tapio Pekolan mukaan maailman kolme parasta urheilulajia ovat ”juoksu, vähän pitempi juoksu ja vielä pitempi juoksu”.

Nämä Pekolan opit lienevät olleet mielessä sillä valistuneella ja kansalaisten kunnosta huolta kantavalla rovaniemeläisten joukolla, joka kaksikymmentä vuotta stten keksi luoda Lapin pääkaupunkiin oman maratonin.

Kahden vuosikymmenen aikana Rovaniemi Marathon on vakiinnuttanut paikkansa Suomen ja Lapin kansallisten ja kansainvälisten kestävyysjuoksutapahtumien joukossa.

Ensi kerran maraton juostiin vuonna 1996 Joulupukin Suvinulkan nimellä. Tapahtuman järjestäjinä olivat tuolloin Arctic Marathon Club ja Lapin Lukko. Maratonin lähtöpaikka oli tuolloin Ounasvaaran hiihtostadionilla ja se juostiin Oikaraisen suuntaan. Kääntöpaikka oli Koskenkylässä.

Vuosituhannen alussa päätettiin maailman kaupunkimaratonien tapaan siirtyä ”ihmisten illmoille” piilossa juoksemisen sijasta. Lähtöpaikaksi otettiin hotelli Pohjanhovin ranta, myöhemmin Jätkänkynttilä-silta, ja nyttemmin Rovakadun ja Koskikadun risteys.

Tavoitteena yli 1000 juoksijaa

Rovaniemi Marathonin osanottajamäärä on viime vuosina noussut 700–800 juoksijaan. Tavoitteena on tuhannen juoksijan rikkominen.

Rovaniemi marathonin kilpailunjohtajana on vuodesta 2006 toiminut Olli Tiuraniemi. Varajohtajia ovat Paula Vuolo ja Tuula Uusitalo.

Tiuraniemen mukaan maratonin kasvava osanottajajoukko ja kansainvälistyminen on hieno asia, joka kertoo siitä, että urheilutapahtuman brändi on kunnossa.

Tiuraniemi kiittää paitsi juoksijoita ennen kaikkea maratonin uskollisia sponsoreita ja talkoolaisia, joiden ansiosta tapahtuma elää ja voi hyvin.

– Yhteistyö talousalueen yrittäjien kanssa on sujunut loistavasti ja talkoolaiset ovat innostuneina mukana touhussa. Maraton on kaikkia ikäluokkia yhdistävä Rovaniemen seudun suurin yleisurheilutapahtuma.

Entä mitä kilpailunjohtaja haluaa sanoa kahdennenkymmenen Rovaniemi Marathonin osanottajille?

– Tärkeintä on muistaa, että maratonilla jokainen kilpailee vain itsensä kanssa ja jokainen maaliin päässyt on voittaja, toteaa Tiuraniemi.

Oman neuvonsa kaikille maratoonareille antaa AMC:n perustajajäseniin kuuluva Juhani Petäjä:

– Maraton on pitkä matka. Se pitää juosta kevyesti, ettei väsy.

Markku Torkko