Reilun 42 kilometrin maratonjuoksu vaatii juoksijalta paitsi hyvää kuntoa, myös sisua ja mielenhallintaa. Varsinkin vähemmän urheilua harrastaville maratonviivalle asettuneille tulee usein kesken matkan ehkä montakin kertaa mieleen kisan keskeyttäminen. Juoksija joutuukin tarkkailemaan omaa fyysistä jaksamistaan juoksun aikana ja myös tsemppaamaan itseään jatkamaan loppuun asti.

Jokainen pitkänmatkan kuntoilua harrastava tietää sen tunteen, kun kroppaa alkaa jostakin särkeä, olo heikkenee ja lopulta alkaa miettimään, että onko tässä enää mitään järkeä. Maaliin asti pääseminen vaatiikin sisua ja mielenhallintaa. Huippu-urheilijat saavat mielenhallintaan koulutusta ja meille muillekin on tarjolla kirjoja mielenhallinnasta urheilusuorituksissa.

Analysoi oloasi ja tunnetilojasi

Omien tunteiden erottelu ja tunnistaminen suorituksen aikana voi auttaa jaksamaan paremmin. Epävarmuus ja epäselvyys taas kalvavat ja psyyke voi kärsiä. Voit myös käyttää mielikuvitusta ja ajatella, että juokset elämäsi viimeistä kertaa, nauti siis jokaisesta askeleestasi.

Tavoite mielessä

Maratonjuoksun aikana saattaa unohtua varsinainen tavoite. Kannattaakin pitää tavoite mielessä sekä ennen juoksua, kuin myös juoksun aikana. On hyvä kerrata juoksun aikana tavoiteaikasi ja mitä kaikkea sen ajan saavuttaminen vaatii sinulta juoksun aikana.

Muista rentous

Vähän lajiin kuin lajiin sopii se sääntö, että liika mailan puristaminen vain vahingoittaa suoritusta. Myös juoksu sujuu paremmin rentoutuneena. Sen sijaan epävarmuus ja jännittäminen voivat vahingoittaa suoritusta. Rentoutumismenetelmänä voi käyttää esimerkiksi keskittymistä omiin ajatuksiinsa tai lihaksiinsa.

Muihin vertailu ja entä jos

Joka tapauksessa moni juoksee maratonin loppuun hammasta purren. Maratonistahan sanotaan, että se alkaa vasta, kun matkaa on jäljellä enää viimeinen kymppi. Jos ei sisu, niin mikä sitten kannattelee loppuun asti?

Moni jaksaa juosta loppuun, kun vertaa omaa suoritustaan muihin. Jos esimerkiksi oma kaverikin jaksaa loppuun asti, niin sitten minäkin. Tällainen ajattelu on ihan normaalia. Oikein kilpailuhenkiset ihmiset juoksevat myös muiden aikoja vastaan. Jos esimieheni selvisi matkasta alle kolmessa tunnissa, niin kyllä sitten minäkin selviän.

Toinen kannatteleva voima on ”entä jos”-ajattelu. Eli, jos luovutan ja jätän matkan kesken, niin mitä siitä seuraa. Jokaiselle kysyjälle pitää selitellä, että miksi minusta ei ollut maaliin pääsijää. Luovuttamista pidetään heikkoutena ja kaikkihan haluavat mieluummin olla vahvoja ja kestäviä. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös ammattilaiset jättävät usein maratonjuoksun kesken. Varsinkin, jos terveytesi alkaa reistailemaan, on järkevämpää jättää leikki kesken.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Next Post

Valmistaudu maratonille huolella

ma marras 30 , 2020
Share on Facebook Tweet it Pin it Share it Email Maraton-juokseminen on saanut jonkin verran uusia harrastajia ja voidaan jopa puhua pienestä buumista. Monet osallistuvat […]
Valmistaudu maratonille huolella