Lenkkeily on ehkä edullisin liikuntamuoto. Silti moni ei halua sijoittaa hyviin lenkkikenkiin, vaan mieluummin rasittaa esimerkiksi nilkkojaan vääränlaisilla tai vanhaksi kuluneilla tossuilla. Käydään läpi, millaiset on hyvät lenkkikengät ja mitä kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon. Hyvät kengät tekevät juoksemisesta mukavampaa ja vähentävät loukkaantumisriskejä.

Ota huomioon kenkiä valitessa

Juoksukengät kehittyivät paljon 1990-luvulla ja silloin alettiin puhumaan paljon pronaatiosta. Ehkä oletkin huomannut, että urheiluliikkeissä juoksukengät on usein lajiteltu pronaation mukaan. Pronaatio siis tarkoittaa sitä, millä tavoin jalkateräsi kiertyy sisäänpäin liikkuessasi ja lenkkeillessäsi.

Mikäli sinulla on vahvasti sisäänpäin kääntyvä liike, sinulla on ylipronaatiota. Jos sinulla on vain pieni liike sisäänpäin, puhutaan neutraalista pronaatiosta. Sitten taas, jos astut ulkosyrjällä, niin puhutaan, että askeleesi on supinoiva. Tällöin puhutaan alipronaatiosta. Asiantuntevissa urheiluliikkeissä askeleesi ja jalkapohjasi voidaan testata ja näin ohjata sinulle oikeinlaiset lenkkikengät.

Juoksualusta

Moni ei ota huomioon lenkkikengän valinnassa sitä, että millaisella alustalla juoksee. On paljon merkitystä sillä, juoksetko esimerkiksi asfaltilla vai pururadalla. Asfaltille tarkoitetuissa kengissä on enemmän vaimennusta. Maastojuoksuun tarkoitetuissa kengissä taas on matalampi profiili. Näin juoksijalla on parempi tuntuma alustaan. Samoin myös kengän päällinen on maastojuoksuun suunnatuissa kengissä hieman vahvempi. Näin ne kestävä paremmin kivet ja oksat. Pohjassa on lisäksi märkien kivien ja puun juurien vuoksi parempi pito.

Kenkien paino, tuntuma ja vaimennus

Kovempitempoisille ja lyhyemmille matkoille, kuten myös intervalliharjoitteluun, sopii kevyet juoksukengät. Kevyissä juoksukengissä on vähemmän vaimennusta, mutta kokeneille juoksijoille ne sopivat myös pitkille matkoille.

Jos taas juokset matalammalla tempolla pidempiä matkoja, niin kannattaa hommata pitkän matkan kengät, joissa on yleensä parempi vaimennus. Jos juokseminen on sinulle aktiivinen harrastus ja lenkkeilet sekä pitkiä että lyhyempiä matkoja, niin on viisasta hommata sekä pitkän matkan, että lyhyen matkan kengät.

Tuki ja istuvuus

Juoksukengät voidaan jakaa tuettuihin sekä istuviin. Tuetut kengät jarruttavat juoksettaessa nilkan liikettä sisäänpäin. Urheiluliikkeessä myyjä saattaa kutsua näitä myös pronaatiotuetuiksi lenkkikengiksi. Neutraalissa kengässä tällaista tukea on vähän. Näin jalka liikkuu itselle luonnollisella tavalla.

Mikä on drop ja millainen drop kannattaa valita?

Kantakorkeuden ja päkiäkorkeuden välistä erotusta kutsutaan dropiksi. Perinteisissä juoksukengissä droppi on ollut korkeampi (13-14 millimetriä). Näin kantapää on saanut nauttia hyvästä vaimennuksesta. Kun droppi on pienempi, niin lenkkeilijän askel on luonnollisempi, eli jalka asettuu paremmin suoraan vartalon alapuolelle. Karkeasti dropit voi jakaa seuraavasti:

  • yli 10 millimetriä = korkea droppi
  • 5-9 millimetriä = keskikorkea droppi
  • 0-4 millimetriä = matala droppi

Jos sinulla on ongelmia pohkeen tai akillesjänteen kanssa, niin korkea droppi sopii sinulle. Muussa tapauksessa sinulle sopii paremmin matala tai keskikorkea droppi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Next Post

Vinkit yleisurheilun vedonlyöntiin

to syys 9 , 2021
Share on Facebook Tweet it Pin it Share it Email Monelle ei tule vedonlyönnistä ensimmäiseksi mieleen yleisurheilu, mutta myös yleisurheilu kuuluu vedonlyönnin pariin. Yleisurheilun vedonlyönti […]
Vinkit yleisurheilun vedonlyöntiin

Ehdotetut artikkelit