Maraton-juokseminen on saanut jonkin verran uusia harrastajia ja voidaan jopa puhua pienestä buumista. Monet osallistuvat kaupunkien keskustoissa järjestettäviin maratoneihin, joista suurin osa ei kuitenkaan ole kokomaratonia, eli 42,195 kilometriä. Joka tapauksella pitkille matkoille valmistautuminen kannattaa tehdä huolella.

Harjoittele säännöllisesti

Jotta voit onnistua maratonista ilman kipuja, niin säännöllinen harjoittelu koitosta varten on pakollista. Juoksijan on hyvä asettaa realistinen tavoite sekä maratonille että siihen valmistavaan harjoitteluun. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka harjoittelisit säännöllisesti, niin maratonilla voi silti tulla erilaisia kipuja.

Varmista terveydentilasi lääkärillä

Maraton on valtava koitos ihmisen kropalle, olipa miten hyvässä kunnossa tahansa. On hyvä käydä tarkistuttamassa lääkärillä, ettei sinulla ole sellaisia sairauksia, joiden vuoksi näin kova rasitus on sinulle liikaa. Ylipaino, tupakointi, perussairaus sekä sydän- ja verisuonisairaudet ovat sellaisia tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon, mikäli aiot maratonille. Myös ikäsi sekä rasituksessa koetut hengitys- ja sydänoireet kannattaa ottaa vakavasti. Lääkäri saattaa ehdottaa kliinistä rasituskoetta, näin voidaan tarkasti havaita, miten kroppasi reagoi rasitukseen.

Ruokavalio kuntoon

Maratonille valmistautuvan lenkkeilijän ruokavalio tulee olla monipuolinen. Kehon pitää saada riittävästi energiaa ja ruokailurytmi kannattaa pitää säännöllisenä. Aineenvaihdunnan puolesta valkuaisaineen, hiilihydraattien sekä tyydyttämättömän rasvan merkitytys on oleellinen.

Luonnollisesti erilaisia makeisia ja herkkuja tulisi välttää, koska ne varastoituvat liiallisesti nautittuna rasvakudokseen. Elimistö ei myöskään pysty käyttämään niitä juoksua edistävästi. Hedelmät ja viljatuotteet sopivat juoksijalle hyvin esimerkiksi välipaloiksi. Maratonille valmistuvan on hyvä varmistaa, että saa ruokavaliosta riittävästi myös hivenaineita sekä vitamiineja, joita saa marjoista, hedelmistä ja kasviksista.

Älä treenaa kipeänä

Moni urheilija ei välttämättä malta olla treenaamatta myös kipeänä. Sairaana treenatessa voi kuitenkin tulla pahasti takapakkia omaan kuntoon. Esimerkiksi flunssan aikana treenatessa voi lopputuloksena olla vaikka sydänlihastulehdus. Rasittavasta liikunnasta pitäisikin pidättäytyä, kunnes olo ei tunnu enää sairaalta, eikä kuumetta ole.

Muista nestetasapaino

Maratonilla kuluu valtava määrä energiaa. Juoksijan kannattaakin varmistaa, että saa matkan aikana riittävästi urheilujuomaa. Urheilujuomista juoksija saa suoloja sekä energiaa, joita voidaan pitää juoksijan polttoaineena. Kosteassa ja kuumissa olosuhteissa juostessa näiden merkitys vain kasvaa.

Tarkkaile sykettä

Sykemittarilla juoksija voi tarkkailla liikunnan kuormitusta omalle keholle. Sykemittarilla voi seurata sydämen ja verenkiertoelimistön rasitusta liikunnan aikana. Sykemittari mittaa sydämen lyöntitiheyttä eli toisin sanoen sykettä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Next Post

Onko juoksemisen aloittaminen helppoa?

ke joulu 2 , 2020
Share on Facebook Tweet it Pin it Share it Email Moni on keksinyt koronaviruksen takia uusia ajanviettotapoja sekä uusia harrastuksia. Suurten ryhmien kokoontumisia on kielletty […]
Onko juoksemisen aloittaminen helppoa